KURNIAAN DARI-NYA..=)

Friday, June 10, 2011

NGEH NGEH.........KISAH TELORRR AYAM.......ayam kampung maa.....


Salam...ngeh ngeh....dah lama tak jenguk blog ...hmmm....asyik entry tue jer ye......meh meh baca yang nie plak.....tak taulah versi nie seram ker, lawak ker...merapu..tapi baca jer......

Ini kisah yang saya nak kongsikan bersama anda semua....kisah anak saudara yang tak pernah tengok ayam bertelor..T.E.L.O.R.....KE    T.E.L.U.R.?..Di petang yang indah, time cuti sekolah anak saudara memang datang kat rumah, sebabnyer nak jumpa kaum kerabat, sepupu sepapat yang seusia mereka.......

Nenek diorang memang banyak bela itik, ayam, burung merpati pun ada....MACAM MACAM ADA......rimau jer takder...kebetulan time diorang ada tuh.....si ayam betina nie sibuk bebenor bertelur.....bunyinyer  faham faham udah yer......(takkan saya nak tiru aksi ayam plak..hadoi hadoi....)...sibuk ayam bertelur, begitu gak sibuknya anak saudara saya yang 3 orang nie......

Anak saudara :  nek! nek.!......ada ayam bertelur lah nek.......(dgn penuh terujanya.....bayangkanlah...sambil melompat lompat lagaknya)

Nenek : haa.....memang lah ayam bertelur takkan beranak plak...(buat lawak plak nenek nie) jom la kalau nak tengok...bleh amik sekali.....balik kang bleh suruh mak rebuskan.....telur nie banyak  khasiat tau...

anak saudara : wahhhhh....cepat cepat tunjuk kat makkkkk........
mak!!! makkkk....owhh mak...telur ayam nie.......(gaya menunjuk nunjuk.....cam jakun ......)

mak nyerrr  :    yerrrrr......kok yer pun jangan la cam tak penah tengok telur........

anak saudara : yelah makkk...telur ayam nie...kecik jer...kat pasar selalu besar besar...yang ni kiut jer kaler putih plak tuh.......

itu antara dialog yang saya nak persembahkan.........al kisahnya.....telur memang banyak time tuh tau.....berpuluh puluh biji.....sebab nenek nak dapatkan baby ayam...hua hua......anak saudara yang teruja tadi tak puas hati tengok neneknyer belek2 jer telur ayam.......akibat kemusykilan tu...mereka pon bertanya...

anak saudara :  nek nek....dalam telur nie ada apa nek?

nenek : ada anak ayam lah.......dengan selambanya nenek menjawab...

nenek berlalu dengan tenang sementara bebudak nie..masih  tak faham.... akibatnya......semua telur ayam mereka pecahkan.......hadoi hadoi.......

nenek :dengan gaya control2 ayu dan nak meletop pun iya.......yang korang nie pecahkan telur ayam nek ni kenapa??????????????????????????????????????????????????????/(wah banyak tanda soal yer)

anak saudara : yelah nek kata ada anak ayam.....sebab tak ada anak ayam la kami pecah2kan sampai jumpa telur yang ada anak ayam.....bhu hu...jawapan sadis sadis......( jangan tiru aksi nie)

nenek:       ????????????????????????????????????????????????????????????????????????

maka tamatlah riwayat telur ayam.............hu hu.....


p/s......telur ayam goreng wat telur dadar campur mayonis ala2 sheila rusli....best yok.....!!





1 comment:

pena said...

haha.. adeh..

nak cari anak ayam punya pasal..